+357 70009010 info@gkprogress.com 1 Neapoleos Street, Paphos 8027, Cyprus

Πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον επηρεάζουν τις ζωές μας αλλά και τις επιχειρήσεις

 

Η αμφισβήτηση της επιρροής  των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην κοινωνία είναι  πλέον ισάξια της αμφισβήτησης της σημασίας του ηλιακού φωτός στη γη. Δεν είναι πλέον μια επιλογή, αλλά μια ανάγκη. Φανταστείτε ποια θα ήταν η ζωή χωρίς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπουν σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να συνδεθούν. Φανταστείτε να χρειαστεί να πληρώσετε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες στους λογαριασμούς τηλεφώνου για να επικοινωνήσετε με  τους αγαπημένους σας. Φανταστείτε πως θα μπορούσατε αλλιώς να  στέλνατε φωτογραφίες  ή ακόμα ολόκληρά άλμπουμ, ώστε οι φίλοι  σας να μπορούν να δουν πως περνάτε ή σημαντικές στιγμές της ζωής σας. Θα ήταν ένας πολύ μοναχικός κόσμος….

Με την εισαγωγή στην ζωή μας,  της online δικτύωσης , η αλληλεπίδραση με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα , η εκμάθηση των τελευταίων ενημερώσεων / νέων  και η σύνδεση με την εξυπηρέτηση πελατών είναι τόσο εύκολη όσο το πάτημα ενός κουμπιού. Από τον Ιανουάριο του 2018, υπάρχουν 4,02 δισεκατομμύρια χρήστες στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο – δηλαδή το 53% του συνολικού πληθυσμού του κόσμου μας. Οι ενεργοί  χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το 3,2 δισ. Ή το 42% του πληθυσμού. Μόνο αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εδώ για να μείνουν, αν όχι να αναπτυχθούν περαιτέρω.

Με μια τέτοια διείσδυση στις ζωές μας, η σημασία τους  για την κοινωνία δεν μπορεί να αγνοηθεί – ειδικά στον κόσμο του μάρκετινγκ. Η εμβέλεια και η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας θησαυρός στην επιχειρηματική και εμπορική βιομηχανία, όπου η ανάγκη εμπλοκής και εκμάθηση της ψηφιακής αγοράς είναι ύψιστης προτεραιότητας , αφού τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναλάβει ως ένα από τα κορυφαία κανάλια μάρκετινγκ και διαφήμισης.


“Αλλά μπορεί τα κοινωνικά μέσα να κάνουν πραγματικά καλό για την επιχείρησή μου;”

Εάν  υποβάλλεται  αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σας ,  τότε τα πιο κάτω στοιχεία θα είναι ακόμα πιο βοηθητικά για την ερώτηση σας. Για να σας βοηθήσω  να κατανοήσετε την τεράστια δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σας παραθέτω πιο κάτω , κάποια στοιχεία και αριθμούς

Σύμφωνα με το Global Overview 2018 , το Facebook είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής ιστότοπος στον κόσμο, ακολουθούμενος από το YouTube, με την Google να οδηγεί τη λίστα. Το Facebook ήταν επίσης το πιο αναζητημένο ερώτημα στο Google, το οποίο ακολούθει  και πάλι η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο YouTube. Αυτοί οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ενεργών χρηστών του Διαδικτύου μετατρέπονται σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων κάθε μέρα

Καθώς οι καταναλωτές αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πλατφόρμες αποτελούν επίσης την πηγή πηγών για πληροφορίες σχετικά με προϊόντα (products) και μάρκες (brands). Με περισσότερα από 60 εκατομμύρια σελίδες στο Facebook, οι μάρκες (brands) φτάνουν τα εκατομμύρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  Στην ίδια έκθεση , αποκαλύφθηκε ότι οι οργανικές δημοσιεύσεις (organic posts)  σε μια  σελίδα του Facebook μιας επωνυμίας ή επιχείρησης  φτάνουν κατά 10,7% περισσότερους ανθρώπους από τον τρέχοντα αριθμό των οπαδών (followers) τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι το 4,2% όλων των χρηστών του Facebook που βλέπουν μια ανάρτηση (post) σελίδας / Business Page στο Facebook ασχολούνται με αυτή – είτε με ανάγνωση μιας κατάστασης (status) , με την αρέσκεια (like)  μιας ανάρτησης, με την παρακολούθηση ενός βίντεο ή με τη σύνδεση ενός συνδέσμου (link).

Επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην αφοσίωση των εμπορικών σημάτων

Μια έρευνα του έτους 2017,  5.700 εμπόρων , αποκάλυψε ότι το 69% αναπτύσσει πιστούς οπαδούς (followers ) για τα εμπορικά σήματα τους μέσω του μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στο ίδιο πνεύμα, το 66% των χρηστών μεταξύ των ηλικιών 18 και 24 ετών είναι πιο πιστό στις μάρκες (brands) που ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης / social media, ενώ το 60% των 25-34 ετών ευνοούν τις επιχειρήσεις που ακολουθούν στο Facebook και Instagram.

Μια πρόσφατη έρευνα που ολοκληρώθηκε από εταιρεία  στο Σικάγο επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ της χρήσης των  μέσων  κοινωνικής δικτύωσης και της εμπιστοσύνης των μικρών επιχειρήσεων στην κοινότητα των οπαδών τους: το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ακολούθησαν τις επιχειρήσεις στις οποίες αγοράζουν τακτικά υπηρεσίες από το Facebook. Επιπλέον, το 54% δήλωσε ότι πίστευαν ότι οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με τους πελάτες και τους οπαδούς του στο Facebook επικεντρώνονταν περισσότερο στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών από αυτές που δεν είχαν.

Επιπτώσεις των κοινωνικών μέσων στις πωλήσεις

Είμαστε Ψηφιακή Κοινωνία,  το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού πραγματοποιεί online αγορές και πληρώνει τους λογαριασμούς τους στο διαδίκτυο. Ισχυρές οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (78%), η Νότια Κορέα (74%), η Γερμανία (74%), η Σουηδία (70%) και οι ΗΠΑ (69%)  ,είναι ποσοστό του πληθυσμού που πλέον κάνει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών του διαδικτυακά

Είναι ενδιαφέρον, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών – ηλικίας 18 έως 34 ετών – έχει τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, είναι πιθανότερο  να πραγματοποιήσουν μια αγορά με την επίδραση των     μέσων  κοινωνικής δικτύωσης!

Σε μια έρευνα πάνω από 600 ανώτερων στελεχών μάρκετινγκ, το 39% δήλωσε ότι έχει μεσοπρόθεσμη απόδοση επένδυσης (ROI) από αναρτήσεις / posts σε  μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία δεν περιείχαν διαφήμιση , ενώ το 20% δήλωσε ότι έλαβε το υψηλότερο ποσοστό απόδοση επένδυσης μέσο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης .  Επιπλέον, το 36% δήλωσε ότι οι πληρωμένες διαφημίσεις κοινωνικών μέσων έφεραν υψηλότερη απόδοση επένδυσης (ROI) από ότι περίμεναν !

Με όλα αυτά τα δεδομένα, τα δεδομένα και τις στατιστικές, θα ήταν αδύνατο να αρνηθεί κανείς την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον καταναλωτή. Είτε πρόκειται για απλή συνειδητοποίηση της μάρκας είτε για αναγνώριση   στο εμπορικό σήμα που ισοδυναμεί με τις πωλήσεις, τα κοινωνικά μέσα έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Αν δεν έχετε σκεφτεί πολύ τη στρατηγική μάρκετινγκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης , τώρα είναι η καλύτερη στιγμή

 

Contact Us for more information